Varför ska ditt barn gå med i UH?

Alla barn och unga hanterar sin hörselskada på sitt sätt. Med hjälp av hörapparater, cochleaimplantat och andra hjälpmedel blir vardagen enklare. Vi vet att barn och unga är väldigt duktiga på att hitta sin egen väg och att vara experter på sin egen hörsel.

I Sverige finns det omkring 10 000 barn och unga med en hörselskada i åldern 0-20 år. Varje år föds i genomsnitt 200 barn som behöver hörapparat eller cochleaimplantat. Under uppväxten ökar antalet med ytterligare 200 barn och unga per årskull.

Tillsammans utgör vi en relativt liten grupp och eftersom vi lever på olika platser i landet så blir det ibland att en kan känna sig ensam med sin hörselskada. 

Det är därför Unga Hörselskadade finns. Vi arrangerar mötesplatser, aktiviteter och lägerverksamhet för att minska på avstånden. Vi är måna om att alla barn och unga ska få möjlighet att träffa andra i samma eller liknande situation. Genom att träffas kan vi stötta varandra, dela med oss av våra erfarenheter och umgås i en avslappnad miljö. Hos oss blir ingen definierad av sin hörselskada och inte sällan är det en befrielse. 

Unga Hörselskadade är en ideell förening som drivs av unga personer med någon form av hörselskada. Vi har en ideell riksstyrelse, ett arbetande kansli, arbetsgrupper av ideella samt erfarna lägerledare. Vi vet hur det är att ha en hörselskada och vi arbetar dagligen för att samhället ska bli mer tillgängligt för oss. Det gör vi genom vårt ständiga påverkansarbete gentemot makthavare och genom att belysa olika former av problem. 

Många barn och unga får sin första kontakt med Unga Hörselskadade genom att delta på våra barn eller ungdomsläger. Våra läger är väldigt uppskattade och våra lägerledare blir ofta goda förebilder för barnen. Det tycker vi är jätteroligt. Om ditt barn är intresserade av att delta på ett läger så rekommenderar vi att ni håller utkik här på hemsidan och våra sociala medier.

Om ditt barn vill gå med i Unga Hörselskadade så går det att klicka här. Om du som förälder undrar något mer så går det att kontakta oss på kansli@uh.se